ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ


Τί είναι η Κομποστοποίηση.
'Oλα τα υλικά φυτικής προελεύσεως όπως κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, κομμένα κλαδιά, χόρτα, υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, αποφάγια, χαρτί, πριονίδι, κόπρανα φυτοφάγων ζώων, στάχτη και οποιοδήποτε άλλο οργανικό υπόλοιπο που τα πετάμε σαν σκουπίδια και γεμίζουμε με αυτά τις χωματερές, είναι η απαραίτητη τροφή για το χώμα. Αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, δηλαδή αν τα κομποστοποιήσουμε και επιστρέψουμε  το κομπόστ στο χώμα το εμπλουτίζουμε με την απαραίτητη οργανική ύλη. Η διαδικασία αυτή υπάρχει από μόνη της στη φύση!

Σε κάθε δάσος, λιβάδι, ζούγκλα τα φυτικά υπολείμματα πέφτουν στο έδαφος και εκεί αρχίζει η διαδικασία της αποσύνθεσης. Αποσυνθέτονται αργά από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα. Τελικά αυτά τα υλικά μετατρέπονται σε ένα αφράτο δασικό σκουρόχρωμο υπόστρωμα. Αυτό είναι που κρατά την εδαφολογική ισορροπία και διατηρεί το έδαφος ζωντανό.
Το πόσο εύφορο είναι ένα κομμάτι γης, εξαρτάται από το πόσο πλούσιο είναι σε οργανική ύλη, δηλαδή σε χούμο.
Κατά την διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης οι σημαντικότεροι παράγοντες που είναι απαραίτητο να προσέξουμε και εξασφαλίσουμε είναι ο σωστός αερισμός και θερμοκρασία, η υγρασία, το ουδέτερο PH καθώς και το είδος και μέγεθος των υλικών που κομποστοποιούμε.

Για την οικιακή κομποστοποίηση υπάρχουν ειδικοί για κάθε περίπτωση κάδοι.

Στους κάδους οικιακής κομποστοποίησης (Ταχυανακυκλωτές), δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες ώστε να γίνουν οι αερόβιες (δεν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με ρύπους) ζυμώσεις που θα μετατρέψουν όλα τα οικιακά οργανικά υπόλοιπα σε "χούμο", μαύρο χώμα, πλούσιο σε απαραίτητα συστατικά και γεμάτο ζωή όσο το χώμα του δάσους.

Ταυτόχρονα, βοηθάμε πολύ το περιβάλλον και την οικολογία, γιατί γλιτώνουμε τις χωματερές από το ένα τρίτο του όγκου και το μισό του βάρους των σκουπιδιών που βγάζει στο δρόμο ένα νοικοκυριό, και αποφεύγουμε έτσι την αναερόβια (επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με ρύπους) ζύμωση των οργανικών απορριμμάτων που γίνεται στις χωματερές.

Ο άψογος σχεδιασμός των κάδων εξασφαλίζει ότι σε τρεις περίπου μήνες (4 ή 6 εβδομάδες ανάλογα το μοντέλο για τους περιστρεφόμενους κάδους) θα αρχίσει να δημιουργείται το πολύτιμο λίπασμα σας, χωρίς μυρωδιές και προβλήματα.

Με τη κομποστοποίηση εξοικονομείτε χρήματα, ζωντανεύετε το έδαφος και βοηθάτε στη προστασία του περιβάλλοντος!

 

 

"COMPOSTER" ΚΑΔΟΙ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Οι κάδοι ταχείας ανακύκλωσης οργανικής ύλης, είναι οικολογικοί κάδοι ανακύκλωσης όλων των οργανικών υπολειμμάτων και απορριμμάτων στη πηγή παραγωγής τους (Οικιακή Κομποστοποίηση). Είναι δηλαδή το ιδανικό περιβάλλον ώστε να γίνει η χουμοποίηση χωρίς καμία απολύτως οσμή και λειτουργούν ως εξής:

Τα οργανικά απορρίμματα (κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, κομμένα κλαδιά, χόρτα, υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, αποφάγια, χαρτί, πριονίδι, κόπρανα φυτοφάγων ζώων, στάχτη και οποιοδήποτε άλλο οργανικό υπόλοιπο) τοποθετούνται στους κάδους, όπου δημιουργούνται άριστες συνθήκες ώστε να ανακυκλώνονται χωρίς καμία απολύτως μυρωδιά διότι οι ζυμώσεις μέσα στους κάδους είναι αερόβιες και να μετατρέπονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε οργανικό λίπασμα (HUMUS).
Το λίπασμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί τόπου στον κήπο, τις γλάστρες η σε χώρους πρασίνου, αλλά είναι και το ιδανικότερο για τις βιολογικές καλλιέργειες λίπασμα, οι οποίες τελευταία έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε μεγάλη έκταση καθώς η ζήτηση τέτοιων προϊόντων αυξάνεται διεθνώς έντονα και συνεχώς.

 

Πλεονεκτήματα των κάδων οικιακής κομποστοποίησης σε γενικευμένη χρήση τους:
1. Μειώνεται έως και στο μισό το μεταφερόμενο σε καθημερινή βάση φορτίο απορριμμάτων και έτσι και ο αριθμός των δρομολογίων των απορριμματοφόρων από και προς τις χωματερές (για την Αττική μόνο είναι 6.500 τόνοι ημερησίως), συμβάλλοντας έτσι όχι μόνο στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και εξ αυτού στην μείωση της εκπομπής αντίστοιχων ρύπων και ειδικά CO2 στην ατμόσφαιρα.

2. Η υλοποίηση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης 1999/31 της 26ης Απριλίου 1999, περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, έχει σαν προϋπόθεση την ανακύκλωση και επομένως τη χρήση κάδων ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων.

3. Διευκολύνεται η λειτουργία των δημόσιων χώρων επεξεργασίας απορριμμάτων, όπου υπάρχουν τέτοιοι, μειώνεται η έκταση και το κόστος
κατασκευής τους, γίνεται οικονομικότερη η λειτουργία τους, υγειονομικά ασφαλής και άοσμη, οι δε εργαζόμενοι σε αυτούς έχουν ένα πολύ πιο ευχάριστο περιβάλλον εργασίας. Τέλος, σημαντικότατο είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής εγκατάστασης τέτοιων χώρων γίνονται λιγότερο αντιδραστικοί.

4. Είναι ιδανικοί για μονοκατοικίες, μπαλκόνια διαμερισμάτων, πάρκα, πλατείες, χώρους λειτουργίας λαϊκών αγορών, καθώς και όπου αλλού υπάρχουν συχνά φύλλα και κουρεμένο γρασίδι, κομμένα κλαδιά, υπολείμματα λαχανικών - φρούτων κλπ, τα οποία δεν χρειάζεται πλέον να αποκομίζονται, ο δε κάδος είναι ταυτόχρονα και αποθήκη του παραγομένου λιπάσματος για επιτόπια χρήση ή προς όφελος του χρήστη.

5. Συμπληρώνεται σε επίπεδο ολοκλήρωσης το ήδη υπάρχον σύστημα κάδων ανακύκλωσης (γυαλί - χαρτί - αλουμίνιο). 'Οπου έχει εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο τέτοιο σύστημα ανακύκλωσης, έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ο όγκος των οργανικών απορριμμάτων καθώς και ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας για την αποκομιδή των σκουπιδιών, αλλά και ο χώρος υγειονομικής ταφής που θα δημιουργηθεί να έχει τελείως διαφορετική μορφή και έκταση.

6. Αναπτύσσεται η οικολογική συνείδηση των πολιτών. Η τοποθέτηση τους δε σε σχολεία έχει αποδείξει ότι προκαλεί το ενδιαφέρον των μαθητών,
ευαισθητοποιώντας και προετοιμάζοντάς τους στα θέματα της οικολογίας και της ανακύκλωσης.

7. Οι Δήμοι και οι Κοινότητες που εφαρμόζουν το πρόγραμμα αυτό σε όλη τους την έκταση, όταν τύχουν σε περίοδο αδυναμίας αποκομιδής των απορριμμάτων, όσο μεγάλης διάρκειας και αν είναι αυτή, δεν κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων τους και δεν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές από τις βλαβερές αναερόβιες ζυμώσεις των οργανικών υπολειμμάτων.

8. Βοηθούνε στην αντικατάσταση των χημικών λιπασμάτων με οργανικά, εξασφαλίζοντας μια βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της βιολογικής
γεωργίας, σύμφωνα και με τις επιταγές της ευρωπαϊκής ένωσης και την αδήριτη ανάγκη της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

9. Συμβάλλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

10. Το κόστος των κάδων οικιακής κομποστοποίησης αποσβένεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διότι μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων παύει να μεταφέρεται, μειώνεται ο χρόνος απασχόλησης αλλά και από την αξία του παραγόμενου άριστης ποιότητας οργανικού λιπάσματος ΧΟΥΜΟΥΣ.

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι η λειτουργία τους είναι υγειονομικά ασφαλής και άοσμη.

Η Οικιακή Κομποστοποίηση έχει αποδείξει ότι είναι ένα ακόμη βήμα προς τον πολιτισμό.

Στην Ελλάδα κάδους χρησιμοποιούν ήδη πολλοί ιδιώτες, περιβαλλοντικοί σύλλογοι, η Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, η SIEMENS, το Πολεμικό Ναυτικό, το Εθνικό 'Ιδρυμα Νεότητας ΣΕΚ Χανίων, το Ζάππειο Μέγαρο, ο Δήμος Παιανίας, ο Δήμος Πετρούπολης, ο Δήμος Ελευσίνας, ο Δήμος  Καλαμάτας, ο Δήμος Αλμυρού Βόλου, ο Δήμος Αγ. Ιωάννου Ρέντη, ο Δήμος Λεωνιδίου, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, ο Δήμος 'Yδρας κ.α.

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης καθώς και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, χρησιμοποιούν τους κάδους στα ερευνητικά προγράμματα τους, σε συνεργασία με μαθητές και καθηγητές σχολείων όπως η Σχολή Αναβρύτων και άλλα σχολεία.